Selecteer een pagina

GRAND SLAM TOKYO 2017

Nadat ik in 2015 en 2016 niet naar de Grand Slam van Tokyo mocht was dan nu eindelijk het moment daar. Naast de Grand Slam van Parijs in Februari is de Grand Slam van Tokyo in December een bijzonder toernooi. Judo is een Japanse sport en niks is mooier om in het hol van de leeuw te mogen knokken voor een medaille.

De Grand Slam van Tokyo is een zwaar toernooi met vele goede deelnemers. Hierdoor heb je niet snel een “goede” loting. Als nummer 1 gerankt mocht ik de dag aftrappen tegen TAKAYAWA, Tevita uit Fuji. Deze partij vergde weinig dreiging en zo won ik na 1,5 minuut met een IPPON. Dit doormiddel van een prachtige Uchi Mata (Beenworp).

Na winst tegen de deelnemer uit Fuji mocht ik het opnemen tegen de Japanner SHIMOWADA Shohei. Deze Japanner won vorig jaar nog een bronzen plak op dit zelfde toernooi. Het werd een lange en moeizame partij. SHIMOWADA gooide mij vol op mijn kont, maar ik wist te blijven zitten waardoor het geen score werd. De reguliere tijd van 4 minuten was om en de Golden Score was aangebroken. Na ongeveer een minuut wist ik SHIMOWADA te verassen met een lage schouderworp waardoor ik een score maakte. De partij was nu binnen.

In de Kwart Finale stond er een oude bekende op mij te wachten, de Duitser GALANDI, Philip. Hier moest ik in mijn junioren jaren vaak tegen judoën. Ik wist dat dit een partij werd met veel pakkingsgevecht. Na een aantal acties over en weer domineerde ik de partij overduidelijk, waardoor GALANDI 3 straffen opliep. Dit betekent einde wedstrijd en winst voor mij.

Halve finale vocht ik tegen de Belg NIKIFOROV, Toma die net een aantal maanden geleden tijdens de WK open klassen een zilverenplak veroverden. Ook deze partij had ik goed onder controle, weinig risico en weinig gevaar. Na 2 minuten wist ik te scoren met een Ko Uchi Maki Komi (beenhaak) waardoor ik een wazari scoorde en voor kwam te staan. NIKIFOROV wist de score niet meer terug te halen, waardoor de finale voor mij bereikt was.

Het vertrouwen dat ik in de ochtend had betaalde zichzelf uit. Nu stond me nog 1 obstakel in de weg voor goud en dat was CHO, Guham uit Korea. De eerste 2 minuten controleerde ik de partij en scoorde ik zelfs bijna. Vanaf toen kreeg hij steeds meer grip op de wedstrijd en zo creëerden CHO in de Golden Score een voordeel, waardoor ik mijn 3de en laatste straf kreeg. Hierdoor verloor ik de wedstrijd en eindigde ik met Zilver. Al met al een hele mooie dag en dit smaakt alleen nog maar naar meer!