Selecteer een pagina

EUROPEES KAMPIOENSCHAPPEN 2017

Na een lange en intensieve voorbereiding waren dan nu eindelijk de Europees Kampioenschappen in Warsaw aangebroken. In 2016 behaalde ik mijn eerste EK medaille, dit was een bronze medaille. Nu het EK weer was aangebroken, was ik erop gebrand om te vechten voor het goud.

Mijn eerste partij vocht ik tegen een voor mij onbekende Roemeen genaamd Daniel Matei. Deze partij duurde niet lang, na 1,5 minuut gaf ik hem een ippon (vol punt), waardoor ik zonder veel energie te verspillen naar de volgende ronde door mocht. In de volgende ronde trof ik een voor mij bekende, de Hongaar, Miklos Cirjenics. Deze tegenstander is rechts, waar ik goed op in kan spelen. Na twee mooie wazari’s (halve punt) te score was ik door naar de kwart finale, waar mij een zware partij te wachten stond.

In de kwart finale trof ik de Rus, Kazbek Zankishiev. Een enorm sterke tegenstander waar ik recent op de Grand Prix in Düsseldorf nog van verloor. Na deze verloren partij goed te hebben geanalyseerd wist ik wat ik moest doen. De partij werd een tactisch spel. Zankishiev is moeilijk te gooien, maar wel redelijk makkelijk op straffen te zetten. Na beiden twee straffen op te lopen in de regulieren tijd kreeg, gingen wij de Golden Score in. Zankishiev kreeg hier zijn derde straf. Op dit moment was het voor mij belangrijk om goed te herstellen en door naar de halve finale.

In de halve finale stond de Fransman, Cyrille Maret klaar voor mij. Deze Fransman won brons op de Olympische Zomerspelen in Rio de Janeiro. Vorig jaar tijdens het EK in 2016 won ik van hem. Ik was van plan het zelfde te doen. Na een behoorlijk passieve strijd en weinig acties gingen wij beiden met twee straffen de Golden Score in. Hier maakte ik een fout door beiden handen te lang aan één kant te houden, waardoor ik mijn laatste straf kreeg.  Ik had de partij verloren. Een enorm stomme fout, maar ik had weinig tijd om hierover in te zitten, want ik moest me klaarmaken voor de volgende partij.

Ik moest door voor de strijd om brons. Hier stond de energieke Rus,  Kirill Denisov voor mij klaar. Dit is een geroutineerde vechter uit de -90kg categorie, die nu zijn laatste jaren vecht in de -100kg. Denisov heeft een voor mij vervelende stijl, wat uiteindelijk wel terug te zien was in de partij. Hij is extreem links en dichtbij. Tot drie minuten ging dit prima. Weinig straffen en geen score. Tot ik een fout maakte door een voet actie twee keer te proberen. Bij deze tweede poging neemt hij mij over en scoort een Wazari. Hij heeft mij vervolgens muurvast in een houdgreep. Voor mij dit jaar geen brons, zilver of goud, maar de meest vervelende positie voor een atleet de vijfde plek, net naast het podium.