Selecteer een pagina

Grand Slam Goud in Baku

Na een 5de plek in Parijs en een knappe bronze plak in Düsseldorf, nu twee weken later een dik verdiende goude plak op de Grand Slam van Baku. Na een lange finale partij van bijna negen minuten, was de winst dan eindelijk voor mij. Ik was na deze partij te vermoeid om te juichen, maar het winnen van mijn eerste Grand Slam was geweldig.

De European Games van 2015 waren ook in Baku, Azerbeidzjan. De hal en de route waren voor mij al bekend. Het hotel is op loop afstand van de hal, wat ik zelf altijd enorm fijn vind. Dit zorgt ervoor dat ik in de ochtend lopend van het hotel naar de hal lekker een frisse neus kan halen, voor het hele circus gaat beginnen. Er waren niet veel deelnemers, maar de deelnemers die meededen waren niet mis. De zilver medaille winnaar van de Olympische spelen in Rio deed mee, de Wereldkampioen van 2017 en nog meer judokas die goede prestaties hadden neergezet. Dit zegt iets over het niveau van het toernooi.

De dag begint later dan normaal, ik ben 10.00 uur gewend om te starten, nu zal het toernooi om 12.00 uur beginnen. Daarbij was ik de eerste ronde vrijgeloot, dit houd in dat ik nog later zal starten. Mijn eerste partij was direct in de kwart finale. Deze partij vocht ik tegen de Azerbeidzjan Zelym, Kotsoiev. Dit is een jonge, maar gevaarlijke judoka. Na het analyseren van deze tegenstander wist ik hoe ik hem kon uitschakelen. Dat ik voorbereid was was terug te zien aan de partij. Na drie minuten liep Kotsoiev zijn derde straf op. Dit betekendr dat het einde partij was voor hem.

Ik ging door naar de halve finale, dit was tegen een bekende voor mij, de Hongaar Miklos, Cirjenics. Tegen deze judoka heb ik drie keer eerder gejudood. Ik had deze drie partijen alle drie gewonnen dus het vertrouwen was hoog. De partij liep goed en na ongeveer één minuut liep Cirjenics een straf op. Toen de tijd op 1.44 minuten stond, scoorde ik een Wazari, doormiddel van een Drop Seoi Nage (lage schouderworp). Deze worp wist hij niet meer terug te halen en de finale was een feit.

De andere halve finale was nog bezig. Deze ging tussen twee aderbeidzjanen. De olympische zilver medaillist Elmar, Gasimov en de Wereldkampioen uit 2013 Elkhan, Mammadov. Links of rechts om wist ik dat het een zware finale zou worden. Na een slopende partij tussen deze twee heren was het Elmar, Gasimov die de winst binnen sleepte. Ik mocht aan de bak want Elmar, Gasimov was een favoriet in zijn eigen land.

Tijdens de regulieren tijd in de finale maakte we beiden acties. Ik meer dan mijn tegenstander, maar het leidde niet tot een score. Geen score in de regulieren tijd dus door de golden score in. Het was lastig om mijn tegenstander te werpen, dus ging ik voor het uitdelen van een straf. Dit duurde lang en hij werd constant gespaard. Tot in minuut 7.45 hij zijn 2de straf kreeg en zorgde voor een einde. Na hard knokken was mijn eerste goude Grand Slam medaille een feit!